Ät omega 3 i kost och med tillskott

Omega 3 är en fleromättad fettsyra som är bra för människor av flera anledningar. Enklast får du i dig den genom en varierad kost, men ibland behövs kosttillskott. Lär dig mer om omega 3 i den här artikeln.

Att du får i dig tillräckligt med mineraler, vitaminer och andra näringsämnen är nödvändigt för att du ska må bra både fysiskt och psykiskt. I första hand säkerställer du detta genom att äta en varierad kost. I vissa fall kan det dock vara svårt. Kanske har du en stressig period på jobbet, eller så har du en allergi som gör att du inte kan äta vissa saker. Bland de viktiga näringsämnena finns omega 3. En fettsyra som är bra bland annat för hur väl du fungerar kognitivt. Att komplettera med tabletter omega 3 kan vara ett bra sätt att säkerställa att du får i dig tillräckligt av den nyttiga fettsyran.

Din kropp producerar omega 3 – ibland behövs tillskot ändå

Faktum är att din egen kropp normalt sett producerar omega 3 i viss utsträckning. För att den ska göra det krävs det dock att du äter rätt. Mer specifikt behöver du få i dig tillräckligt med linol- och alfa-linolensyra. Det är ämnen som finns naturligt i bland annat fisk, kött, mjölkprodukter och vissa grönsaker. Om du skulle få brist kan du i vissa fall täcka upp den genom att introducera mer nötter och fet fisk i din kost. Det rapporterar SVT Nyheter. 1177 understryker att kosttillskott av olika slag kan vara bra för dig som lider av någon sjukdom, eller om du av något annat skäl valt bort vissa typer av kost, till exempel om du är vegan.

Många gynnsamma effekter

Omega 3 har många positiva effekter på människokroppen. Bland annat är en substans i omega 3 effektivt mot depressioner. I en studie som genomfördes för några år sedan kunde det också konstateras att intag av omega 3 var särskilt gynnsamt för äldre kvinnor. Studien delade upp äldre aktiva kvinnor i åldrarna 65-70 i två grupper. Den grupp av kvinnorna som åt mer omega 3 konstaterades ha vara rörligare och ha bättre återhämtning efter träning.