Kulturbyte med svensk husman

Svensk matlagning är känd i många länder världen över. De klassiska köttbullarna är ett praktexempel, vem har inte hört talas om swedish meatballs? Genom att visa och laga svensk husman tillsammans med människor från andra kulturer skapar man gemenskap och kännedom på ett ypperligt bra sätt.

köttbullarSom vi skrev om i ett tidigare inlägg är husmanskost fortfarande populärt, men med nya och moderna twister. Självklart är smakerna desamma, men utseende och former kan vara uppdaterade för att skapa nya och inspirerande matupplevelser. Den svenska matlagningen är oftast känd i andra länder där speciellt köttbullarna är det främsta kännetecknet.

Som man skriver om i Norrköpings Tidningar har föreningen Next Stop anordnat en matlagningskväll där just husmanskost ligger i fokus. Next Stop i Norrköping var en kvinnoförening, som nu även är öppen för män. Där uppmuntrar man till att möten mellan människor från olika religioner och bakgrund. I föreningen anordnar man allt ifrån språkträning och filmkvällar till föredrag med diskussioner. På detta sätt skapar man tillit och förståelse för alla människor, oavsett vilket språk man talar eller hur länge man bott i Sverige.

Dagen innan den Internationella kvinnodagen satsade man på just matlagning där fördelen för kvinnorna var att männen stod för allt tillagande. Självklart är det svensk husmanskost man fick testlaga vilket inte minst betyder köttbullar, potatis och lingon. Till efterrätt bakades en klassisk äppelkaka.

Svensk matlagning skapar gemenskap

Genom att anordna matlagningskvällar som Next Stop skapar man en gemenskap och ytterligare förståelse för landets kultur. När man känner att man förstår och får testa lär man sig även att acceptera. När alla får känna sig delaktiga, oavsett vilken kultur man har i bakgrunden, blir man även nyfiken och mer intresserad på köpet.

Det är roligt att se hur välkända svenska klassiker är i andra länder och kulturer. Reser man runt i världen kan man många gånger hitta swidish meatballs på menyn och många vet hur svenskarna äter sin sill. De mest kända klassikerna från svensk matkultur är bland annat:

  • Prinskorv
  • Knäckebröd
  • Fika
  • Köttbullar
  • Kalles Kaviar
  • Falukorv
  • Sill