Husman på nya sätt

Husmanskost finns kvar i sin gamla klassiska form men många ändrar nu recepten till modernare varianter, med mindre fett exempelvis och med andra tillbehör.

husmanskost, köttbullar

Husmanskost har länge varit klassiska rätter som alla känner till, men så är det inte riktigt längre, skiljelinjen är idag allt otydligare. Husman kan vara allt från klassiska recept på fläskytterfile till rätter med medelhavskryddning och nyttigare tillbehör.

En nu bok om husman

Många har blandade känslor till husmanskost. Men en man som verkligen gillar husmanskost och vill sprida ljus över det igen är husmanskostambassadören Stefan Ekengren. Han är aktuell med sin nya bok ”Husman – en kokbok av världens äldsta kock”, en bok som han säger innehåller klassiska och bortglömda rätter. Men så gammal verkar han i alla fall inte vara, den där Stefan Ekengren. Bara en man som helt enkelt är tokig i husmanskost, som sällan sitter still och som älskar att ha puttrande grytor i sitt kök.

”Vi är väldigt många där ute som älskar svenska husmanskosträtter, men Stefan vill få oss att LAGA dem också. Stefan vill föra in husmansrecepten i 2000-talet och har uppdaterat dem en aning. Rätterna är inte fullt lika stabbiga och feta som på Tore Wretmans tid (som han dock dyrkar). Men finessen och smakerna är desamma.” Skriver Göteborgsposten.

Klassiska rätter idag

Och visst är det så att många idag gör om den klassiska husmanskosten mindre stabbig och mer fräsch, men vissa står ändå kvar vid åsikten att det ska vara som det var förr. Kocken Pernilla Elmquist verkar tycka att originalrecept är bra, i alla fall när det gäller kroppkakor. I Aftonbladet redogör hon för sin mormors originalrecept, ett recept som gjort att just kroppkakor är en av hennes favoriträtter. Men det finns också kockar som gillar att göra klassiska rätter men med ny touch eller smak av andra länder. På SVT kan man läsa om kocken Amir Kheirmands recept på grillad flankstek med chimichurri och pimientos de padrón, en perfekt mix av klassiskt och nytt som låter fantastiskt gott.