Svenskarna och godiset

Det svenska lösgodiset är i en klass för sig. Och eftersom vi har ett så unikt och gott godis i Sverige, så är det kanske inte så konstigt att vi är det land i världen som älskar lösgodis mest. För vissa är det som en drog, för andra är det tecken på lyx och ledighet och för många är det bara ren njutning att få unna sig en liten gottepåse på lördagar.

Lakrits är ett exempel på en nordisk specialitet som äts med belåtenhet av främst svenskar och finländare. Det är också något som väldigt många svenskar saknar på lite längre resor, eftersom det är svårt att få tag på saltlakrits och salmiak ute i världen. Men lakrits behöver inte bara ätas rakt upp och ner, utan kan med fördel även användas i desserter. Det blir innovativt och spännande – och självklart väldigt gott!

Godis som gåva

I Sverige har vi en lite underförstådd tradition av att vi ger varandra godis i present. Tänk hur bra det är att vi kan köpa en riktigt god choklad, eller en liten korg med de klassiska godispåsarna, när vi ska iväg på något firande eller bara visa någon vår uppskattning! För att inte tala om den väldigt klassiska godisgurkan, med tandpetare med geléhallon instuckna så att den ser ut som en kaktus med taggar och rosa blommor! Det var den perfekta presenten på 90-talet. Men numera kan du istället köpa godispresenter på nätet. Perfekt som present till pappa på Fars dag, mamma på Mors dag eller till någon annan du vill uppvakta på ett roligt och annorlunda sätt.

Säkra kort och udda favoriterLösgodis i butik

Eftersom vi äter så mycket godis så betyder det ju också att de flesta av oss är stora godiskännare. Vi har smakat det mesta och vet oftast vad vi gillar och inte gillar. Tecknet på att man känner en person väl är att man vet vilka lösgodissorter personen tycker om, eller hur? Vissa sorter gillar de allra flesta, som mjölkchoklad, bilar och dumlekolor. Vissa sorter är för viss helt obegripliga, men eftersom de finns kvar i butikerna så säljer de uppenbarligen som smör till en klick svenskar – till exempel mormors löständer, skumbananer eller små ägg i olika färger. Men det är det som är så bra med svenskt lösgodis – alla kan hitta något de gillar och man kan dela påse och njuta tillsammans utan att behöva ha exakt samma smak!