Middag runt bordet med familj och vänner

Att äta mat tillsammans runt ett bord, oavsett om det är frukost, lunch eller middag är viktigt. Inte minst för familjer men även med vänner och andra. Men vad ska du bjuda på för gott?

Det gäller bara att maten är god, att rätt personer är på plats och att bordet är tillräckligt stort. Trendrum säljer matbord i olika storlekar, material och design. Perfekt för dig som vill hitta något unikt att ställa matskålarna och ljusstakarna på. Kanske ett runt i lantlig stil, ett avlångt i ljus ek eller ett mindre i svartfärgat glas?

Att äta runt bordet

Men vad ska du servera till middagen då? Det beror på vad dina gäster tycker om och vad du känner för att laga. Visste du att köttkonsumtionen i Sverige fortsätter att minska, från att legat på tillväxt kontinuerligt sedan 1960-talet. Förra året var nämligen den största minskningen i köttätandet ända sedan 1990, och intresset för svenskt kött är större än för importerat, som minskar. I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur vi sedan 2013 äter runt 87,5 kilo per person men att det nu har minskat med 1,8 kilo per person, enligt siffrorna från förra året. Mer om detta i P4.

I en annan artikel i Dagens Nyheter tipsas det om hur du till exempel kan få till ett helt vegetariskt julbord, med trettio olika recept. Det är bland annat svampinläggning istället för inlagd sill, morotslax istället för vanlig lax, omelett med pesto på grönkål, havre- och sellerivegansson eller Jönssons frestelse istället för Janssons frestelse, julbullar på kikärtor istället för köttbullar, hasselnöts- och senapsbakad kålrot, saffranssnurror med tomatpesto och fetaost, rostad grönkålssallad med sharonfrukt, kålsallad sombre, sallad på matvete och grönkål fullproppad med vitaminer, rödkålsallad med äpple, dill och citron. Med mera! Läs mer här för att få fulla recept och inspiration till att äta och bjuda mer på vegetarisk mat.