Bad hjälper matsmältningen

Många har säkert fått höra rådet att inte bada eller duscha efter måltid då det kan störa ens matsmältning. Det är dock värt att begrunda påståendet. Är det en myt eller verklighet?

Verkligheten är att det är en klassisk hälsomyt utan stöd. Läkaren Gonzalo Guerrea Flecha, en matsmältningsspecialist och grundare av Medical Surgical Center for Digestive Diseases (CMED) i Madrid instämmer. Detta är en myt eftersom avbrott i matsmältning inte existerar. Vad eventuella åkommor eller skador i bad snarare beror på är en effekt av för snabb kontakt med kallt vatten. Denna snabba effekt kan i sin tur leda till kramp eller energilöshet.

Myten motbevisas

Snarare är det tvärtom, att bada eller simma på tom mage är mer riskfyllt eftersom det kräver viss energi. Det finns alltså inget direkt samband mellan att ha ätit innan ett bad och eventuella åkommor, skador eller dödsfall. Grundaren av Medical-Surgical Center for Digestive Diseases tillägger om abrupt kallt vatten. Han förklarar att en person kan få kramp att uppstå när de duschar hemma med mycket kallt vatten, dock är detta ganska ofarligt eftersom det endast leder till yrsel och eventuellt en liten fallolycka. Problemet kommer när det händer i poolen eller i havet där förlust av medvetandet kan vara fatalt. Å andra sidan är effekten av varmt vatten bara gynnsamt för matsmältningsprocessen. Att krypa ned i en badtunna i minst 20 minuter efter att ha ätit har nu visat sig ha fördelar med matsmältningsprocessen.

De viktigaste fördelarna med bad i en badtunna efter att ha ätit är följande saker:

  • Hydroterapi kan bredda blodkärlen.
  • Främjar blodtrycket.
  • Underlättar blodflödet.
  • Det förbättrar blodcirkulationen.
  • Muskler slappnas av.

Förbättrad blodcirkulation underlättar matsmältningen. Dessutom hittas andra fördelar i ett hydromassagebad. Den varma badtunnan bidrar till att gå ner i vikt då det bränner kalorier. Utöver detta stimulerar varmt vatten tarmarna och påskyndar matsmältningen. Varmt vatten får kroppstemperaturen att stiga. Kroppens naturliga respons är att svalna genom svett. Och skicka blod till ytan på huden. Slutresultatet blir därmed att kalorier bränns i badtunnan. Även om mängden förbrända kalorier inte är en enorm mängd, kan effekterna på matsmältningen och ökat blodflöde vara långvariga, ofta i flera timmar.