Svensk mat med en tvist

Har du funderat på att göra en totalförvandling på din krog? Du kanske tidigare har använt dig av en meny med svensk husmanskost men har velat göra en tvist som kanske riktar in sig på det franska eller italienska köket eller dylikt. Men hur ska du göra?

Vid uppstarten av en restaurang kan det vara knepigt att få koll på allt. Om du dessutom ska göra en helomvandling från en redan existerande restaurang så finns det mycket att planera. Vissa saker kan du spara medan andra måste ut på tippen eller säljas eftersom möblemang och annat ska få en ny look. Du kan hitta möbler och utrustning till restauranger på PEN Products som passar till alla typer av krog- och restaurangverksamhet.

kroginredningHur inreda din krog?

Är du fortfarande inne på att använda riktigt svenska råvaror till din restaurangmeny även om menyn har en tvist i sig? Då kanske du även ska gå hela vägen och låta möbler och interiör ändå ha en känsla av det svenska. Ett roligt tips är att blanda det svenska med något annat lands kokkonst eftersom det både lockar intresse hos det egna folket som känner igen sig i menyn – och som också skapar ett nytänk inom matlagning.

Eftersom allt fler länder får en multikulturell befolkning så är det också en ren självklarhet att även restaurangutbudet blir större och alltfler nischade menyer ser dagens ljus. Prova exempelvis svenskt och japanskt tillsammans, Asian fusion med svenska inslag, det svenska fikat med den turkiska kafékulturen eller gör som Wienerkaféet i Stockholm – gör en förvandling från kafé till fransk bistro. Tänk dock alltid på att ha en röd tråd genom hela konceptet. Det gäller att alltifrån krogens namn till inredning och meny genomsyras av samma anda.

Har du själv svårt att få idéer kan du ta hjälp av en inredningsexpert eller rådgivare inom restaurangbranschen som synar helhetsintrycket i sömmarna.

servitör med tallrikarEkologiskt och motverkan av matsvinn en trend

Att undvika matsvinn är en het trend som ligger många kockar varmt om hjärtat just nu. Det kan man exempelvis se på den nystartade restaurangen i Sundbyberg som drivs av Tareq Taylor och Paul Svensson. De tar in svenska råvaror från ställen som normalt hade gjort sig av med dem bara för att de bar kort datum eller nyligen utgått. Eftersom detta innebär att en stor mängd bra mat slängs istället för att tas omhand så har vissa eldsjälar valt att ta saken i gena händer och göra någonting åt det.

Detta tänk är något att ta fasta på när du startar en ny restaurang eller om du vill göra om din befintliga. Ju mer nischad och rätt i tiden du är desto mer chans för ett starkt klientel som sprider det goda ryktet om din krog.

Gör det okomplicerat

Visst kan det låta som ett helt företag att öppna en krog och det är också mycket som ska tas itu med. Men överanalysera inte för att göra det så komplicerat som möjligt. Det är bättre att börja i liten skala och utöka med tiden och detsamma gäller design och interiör. Tänk på att skandinaver gillar det minimalistiska.