Husman helrätt

6034953-kaldolmarNu när höstmörkret är här passar det perfekt att njuta av riktigt god husmanskost och dricka ett passande glas vin, vare sig man gör det hemma eller på krogen. Krögaren Per Högman tycker att husmanskost är toppen, och hans vision är att hans krog ska var en plats där folk mår bra.

Husmanskost och ett riktigt gott vin hör ihop, och det blir extra gott att laga riktigt god husman nu på hösten. Många tycker att det kan vara knepigt att hitta rätt vin till husmanskost, och det variera rejält på vad man bör välja beroende på vad man tänkt servera för husmanskost. Wineagency vin har ett stort utbud där det med stor sannolikhet finns massor av smaskiga viner som passar perfekt till din husman.

Krogen där husmanskosten gäller

I Sydsvenskan kan man läsa om Per Högman och hans krog Restaurang Viva, som har öppnat på nytt igen och nu ligger fokus på husmanskost. På krogen serveras god vällagad mat där allt görs från grunden och visionen är att både alla ska känna sig hemma och må bra där. Per uppskattar verkligen enkel, vällagad mat, vilket han tycker passar ihop med underhållning och liv och rörelse, inte vita dukar.

Äppelglaserad gris och syrliga viner

Vill du laga husman hemma kan du testa på en nytänkande variant. Varför inte testa på att imponera med en ugnsstekt grissida glaserad med äppelblomsirap, läs mer här. Hur ska man tänka med vinet till denna husmansrätt? Ett rödvin med frisk syrlighet kommer gifta sig perfekt med denna smaksensation, och lite strävhet i vinet kommer vara helt okej. Med annan typ av husman som innehåller mycket sälta eller grädde fungerar dessa typer av vin också alldeles utmärkt. Vitt vin med en lite rökig fatkaraktär och syrlighet passar bra med stekt fläsk med löksås eller raggmunk med stekt fläsk, pröva!

Här följer ett filmklipp från Mitt Kök, där det tillagas husmanskost: