Kosttillskott för hälsosam vardag

Majoriteten av alla människor är redan medvetna om att hälsosam mat är viktigt för att hålla kroppen i form, men visste du att med hälsokost och kosttillskott kan du även undvika en hel del sjukdomar och även förbättra ditt psyke? Kosttillskott och hälsokost har länge använts för just dessa ändamål, men vad är egentligen skillnaden?

Skillnaden mellan kosttillskott och hälsokost är stor, men ändå inte. Kosttillskott är en hårt koncentrerad form av en vitamin eller en mineral, t.ex. B-vitamin, D-vitamin eller Magnesium. Kosttillskott kommer även främst i form av tabletter eller fyllda kapslar, som du enkelt sväljer ner med hjälp av vatten. Det är inte ovanligt att kosttillskott används i samband med träning för att få bättre resultat eller i samband med dieter för att få i sig allt som kroppen behöver.

Hälsokost å andra sidan är mat som anses vara bättre än annan, så kallad super food. Det kan t.ex. vara tomater, broccoli, blåbär, grönkål och grönt te. Precis som med kosttillskott kan hälsokost hjälpa dig, ditt psyke och din kropp att bli starkare och må bättre. Lever du ett hälsosamt liv och äter hälsosam mat får du med största sannolikhet i dig alla vitaminer och mineraler som du behöver. Det gäller att äta varierad kost varje dag och komplettera med kosttillskott där det behövs som mest. I Sverige råder det t.ex. brist på D-vitamin, speciellt under höst och vinter.

När behövs kosttillskott?

Alla människor fungerar på olika sätt och är i behov av olika saker. Känner du dig trött och hängig kan det bero på att du har en brist av vitaminer eller mineraler. Symptomen du kan få av vitaminbrist är trötthet, svaghet, svårigheter att koncentrera dig, ångestkänslor och vitaminbrist kan även vara orsaken bakom flera sjukdomar. Med kosttillskott och hälsokost kan du inte bara få ordning på dessa problem. Du kan till och med lindra eller bota ett flertal olika sjukdomar. Hälsokost och kosttillskott sägs nämligen ha en mycket positiv effekt på människor som lider av stress, ångest och depression.

Lev nyttigare och må bättre

Att börja äta nyttigare är enklare än vad du tror. Det enda du behöver göra är att bestämma dig och därefter ta dig en ordentlig utrensning av kylskåp, frys och skafferi. Om du inte redan vet med dig vilken mat som anses hälsosam bör du satsa på så mycket frukt och grönsaker som möjligt. Det är där vitaminerna ligger!