Det hederliga sommelieryrket

Att arbeta med viner hela dagarna har setts som ett fint yrke genom tiderna. Vinkonnässörer kan visserligen ha en utbildning, men vanligtvis är det något som finns i blodet och som man lär sig allt eftersom. I Frankrike och Italien är det vanligt att människor som växer upp på vingårdar får en stark känsla för olika vinsorter redan i unga år. Kort sagt är sommelieryrket förknippat med vördnad och respekt.

En sommelier har som uppgift att dels känna igen de fina vinerna och dels göra kunders matupplevelser än starkare. Men en vinkonnässör ska inte bara lära känna vinernas balans och aromer utan också andra spritdrycker och alkoholhaltiga drycker. De bör också ha en förståelse för mat och kombination mat & dryck i alla sammanhang.

sommelierDet breda fältet för en sommelier

Var går det enklast att få tag på en vinkännare? Den frågan har många svar. En sommelier befinner sig ofta på finare restauranger för att rådge kunderna om vilken mat som matchar till vilket vin. Han eller hon ska även kunna svar på regler kring drycker, och det är dessutom ofta den personen som sätter ihop vinlistan på menyerna.

Vinkonnässörer är ett resande yrkesfolk som smuttar och smakar på viner i hela världen. För många kan sommelier ses som ett drömyrke, eftersom det är så mångsidigt och förenat med nya upptäckter, även på det geografiska planet. Världen är arbetsplatsen!

Väl på hemmaplan är det inte omöjligt att sommeliern äger en egen vingård där han eller hon producerar sitt eget vin. I yrket ingår även att sammanställa vinprovningar, leda utbildningar och hålla en ordnad vinkällare.

Choklad och cigarrer – en njutning som innefattas i vinyrket

Vin och choklad har börjat få en alltmer viktig länk till varandra. Även cigarrer ingår i den kategorin. Idag kan du gå på vin- och chokladprovningar för att prova ut de bästa sorterna och den finaste mixen.

Den skrivande sommeliern

För att förena sin vetskap med kreativitet, är det mer än vanligt att vinkonnässörer även skriver artiklar eller författar böcker om vin. Det finns flera tidskrifter som enbart handlar om vin och fokuserar på all kunskap runt omkring ämnet, samt ger tips och nyheter.

Tidskrifter som dessa letar oavbrutet efter kunniga och taggade vinskribenter som kan upplysa människan på vinets krokiga stigar.