Lindra symtom av vattkoppor – med mat!

Aj aj aj. Har ditt barn drabbats av vattkoppor? Blandade känslor byter av varandra. Du känner redan till att vattkoppor är en smittsam sjukdom men som man bara drabbas av en gång i livet, och att barn hanterar den bättre än vuxna. Så visst är du glad, men samtidigt är det väldigt synd om ditt barn. Här hjälper vi dig med tips på hur du kan lindra symtomten av vattkoppor med saker du har i skafferiet.

Vattkoppor är en smittsam sjukdom med typiska kliande utslag som mest kända symtom. Den som är smittad får även feber och har ett långt sjukdomsförlopp framför sig. Barn hanterar sjukdomen bättre än tonåringar och vuxna, så har ditt barn drabbats kan du i alla fall glädjas åt detta faktum. Tänk på att vattkoppor inte är en rolig sjukdom och att det är en myt att alla barn klarar av den. Sjukdomen är smittsam redan innan de första symtomen, därför är det inte ovanligt att hela skolklasser och förskolor drabbas samtidigt. Det är också därför det är svårt att stoppa smittspridningen.

Lindra symtomen på vattkoppor

För att underlätta symtomen du drabbas av när det kommer till vattkoppor kan du först och främst se till att inte utsätta barnet för för mycket smitta. Det handlar till exempel om att ett barn som exponeras för mycket vattkoppor blir mer smittad än ett barn som blir smittad med en lägre dos. Har du ett syskon är det till exempel bra att ni ändå försöker hålla dem isär. Just nu utreds också möjligheten att göra vattkoppor till ett allmänt vaccin i Sverige.

Saker du kan göra för att lindra symtomen ytterligare är:

  • Svalt vatten på de kliande utslagen (badda!)
  • Ingefära mot halsont
  • Vitlök
  • Soppa som är lätt att äta
  • Glasspinne som tröst

Men för den lilla som är ledsen och sjuk hjälper framför allt en vuxens kramar, böcker och vila. Försök få barnet att dricka mycket vatten när det har feber och stäng av TV:n när barnet sover för att det ska få maximal vila. Dra även ner persienner och sätt på lite mysbelysning, men låt även barnet få frisk luft och vädra en del. Tänk också på att klä barnet i bomullskläder och inte några kläder som över huvud taget kan irritera utslagen. Huden måste hållas ren från smuts ifall barnet kliar sönder utslagen. Annars kan de bli infekterade!

Vobba inte!

Till dess att barnet är friskt kommer det vara en del nätter av gråt för att barnets utslag kliar. Dessutom sover barn i regel sämre med feber. Det bästa du kan göra är att försöka ta igen sömn när barnet sover också, och vabba. Det vill säga: inte ”vobba” (jobba och vabba samtidigt)! Du behöver nämligen vara där så mycket du kan, och ta igen eventuell sömn du med. Har du själv inte haft vattkoppor är det bra om du har kontakt med en vårdcentral, eftersom vuxna drabbas betydligt hårdare än barn.

Snart ska du se att din lilla unge är på fötter igen!