Glutenfritt en ny mattrend

Att hänga med i svängarna när det gäller mat- och diettrender kan vara svårt. De senaste åren har raw food varit på kartan men nu är det framförallt glutenfri kost som gäller.

232822-close-up-of-wheat

De senaste åren har det blivit oerhört populärt att äta enligt kosttrenden raw food. Att äta raw food innebär att man äter livsmedel som inte blivit upphettat över 42 grader och varför man äter på det här viset är bland annat för att minska intaget av högprocessad mat.

”Den stora fördelen med raw food är nämligen att det består av riktigt bra råvaror och att det utesluter all form av skräpmat.” Läs mer.

Glutenfria produkter

Ytterligare en trend, som man nästan kan säga kommit av den här raw food-trenden, är trenden med glutenfria produkter. Allt fler som inte lider av någon glutenallergi har alltså börjat äta glutenfritt. Det började som sagt med att folk inte ville äta upphettade produkter och många kändisar valde glutenfria alternativ. Detta gjorde i förlängningen att allt fler ”vanliga” personer också började äta glutenfritt.

Bra eller inte?

Huruvida det här kostvalet är bra för kroppen eller inte har diskuterats. Många forskare ser nämligen inte att det finns några som helst fördelar för folk som inte är glutenallergiker att skippa gluten. I Göteborgs-Posten kan man läsa om att forskarna är överens om att det bara är slöseri med pengar att köpa glutenfritt eftersom det är mycket dyrare och inte gör någon nytta för hälsan. Det finns dock personer som säger emot detta och tycker sig känna av en skillnad i hälsan när de inte ätit gluten. Många känner sig piggare och har mindre ont i magen av en glutenfri kost.