Bästa förvaringen av mat

Mat är en stor del av vår vardag och hur vi bedömer och förvarar maten påverkar hållbarhet och svinn. En av de vanligaste orsakerna till att vi slänger så pass mycket mat är att vi inte förvarar den på rätt sätt. Det är därför bra att lära sig mer om förvaring och framförallt om vilka produkter som går att frysa.
Vill du satsa på bra förvaring av livsmedel i frysen är frysskåp från Cylinda ett riktigt bra val. Vår inbyggda rädsla för dålig mat innebär också att vi slänger mycket mat i onödan. Genom att använda datummärkningar som vägledning och komplettera med våra sinnen kommer vi slänga betydligt mindre mat. Det är både ekonomiskt och klimatsmart.

pasta slängs i sopornaDet stora matsvinnet

Svensken slänger i genomsnitt ett kilo mat i veckan, även om siffrorna varierar något beroende på hur matsvinnet beräknas. Dessutom slängs mat som inte sålts i matbutiker och restauranger. Producenterna slänger råvaror som inte håller måttet och förpackningar som skadats vid tillverkning och transport. Ta vara på kockarnas tips om hur matsvinnet enkelt kan minskas.

Förvara, lukta och smaka

En vanlig orsak till att vi slänger maten är att vi ofta bedömer maten som oätlig enligt angivet bäst föredatum. Livsmedelsverket har tydlig information om olika typer av datummärkningar. Bäst före innebär egentligen att producenten kan garantera produktens kvalitet fram till detta datum om den förvaras på rätt sätt. Bäst före innebär inte att produkten är dålig efter detta datum. Bäst före gäller alltid oöppnad förpackning, men för många livsmedel gäller det även öppnade förpackningar som förvaras på rätt sätt. Genom att titta, lukta och smaka på maten kommer vi slänga betydligt mindre mängder. Livsmedel som faktiskt inte är säkra att äta har angivet sista förbrukningsdatum. Bland de känsligaste produkterna är kött som lätt angrips av mikroorganismer. Är du osäker på om produkten hinner tillagas och ätas innan sista förbrukningsdag är det bäst att frysa in den.

mat i matlådorNyheter att stoppa i frysen

Det finns många tips kring frysförvaring. Mat som är dyr, kräver mycket energi för att produceras eller transporteras långt är viktigast att förvara på rätt sätt. Även större förpackningar som inte används så ofta kan förvaras i frysen. Blir det lite kvar av hackad lök, tomatkross eller pastasås kan de också frysas in. Bland dessa finns flera nyheter som faktiskt går att stoppa i frysen:

  • Avocado mosas med citron och fryses i lufttät förpackning.
  • Bananer som mognat för mycket är perfekta att frysa in till smoothie, glass eller bakverk.
  • Mjölk och grädde som varit fryst kan användas till bakning och matlagning.
  • Nötternas nyttiga fetter hindras från att härskna om de förvaras i frysen.
  • Vin infryst som iskuber kan användas i såser och grytor.
  • Vitlök och örter kan köpas färska i svensk säsong och frysas in för resten av året. Örterna kan även blandas till örtsmör och vitlöken kan skalas och läggas i olja.

Kartlägg gärna dina egna vanor kring bedömning av matens hållbarhet. Investera i bra förpackningar till frysen och välj rymliga och miljömärkta vitvaror. Utmana dig själv och testa vilka livsmedel som fungerar att frysa, det finns mycket information på internet. Skaffa nya rutiner och spara både ekonomin och planeten.