Badtunnan – höjdpunkten på grillkvällen

När sommaren är kommen och grillningen planeras så kanske du tror att det inte går att maxa kvällen mer än så. Men den yttersta höjdpunkten för en lyckad grillkväll är kanske ändå en badtunna. När ni är mätta och belåtna och sedan stiger ned i en varm badtunna med skön utsikt över trädgården och omnejden; då är kvällen fulländad.

 Det är lätt att skaffa sig svenska badtunnor och fler och fler familjer införskaffar en sådan till sitt altandäck eller trädgård. Vissa väljer till och med att snickra ihop sin egen, men det kräver handlag och finess så att din badtunna inte läcker i senare skede. Det går inte att sticka under stol med att maten smakar godare och champagnen bubblar bättre när du sitter och njuter i tunnan med ett glas i handen och tallriken bredvid.

sommar grillning vid badtunnanBästa mattipsen för en grillkväll

När du har skaffat din badtunna och den står där i all sin prakt, kan det vara bra att veta vilken mat som bäst serveras under en bad- och grillkväll. Se bara till att det inte råder eldförbud i ditt län. Kanske du och dina gäster vill ta en plasttallrik med er till tunnan, en flaska vin och sitta och inta middagen eller efterrätten där. Här får du tips på bra sommarmat som är lätt att hantera för badande sommargäster.

 

  • Grillade grönsakergrönsaker som sparris och paprika är lätta att ta med sig och kladdar inte om du mot all förmodan skulle tappa dem. Undvik kladdiga rätter som potatissallad eller alltför rinniga såser. Tänk på att ingen vill ha silllag i badvattnet!
  • Pastasallader med grönsaker som avocado, svamp och soltorkade tomater passar utmärkt om du sitter och super in atmosfären i en badtunna. Lätt att äta med gaffel och mättar på ett lätt sätt i magen en varm kväll.
  • Champagne och jordgubbar eller en torrare kaka till efterrätt – vad är lyxigare än att sitta och smaska i dig jordgubbar med ett champagneglas och kanske ta en tugga av den där hembakta mazarinkakan? Lyx, sött och praktiskt på samma gång för alla i badtunnan. Inget spill, inget knussel!

Ta köttet och den kladdigare maten utanför tunnan

Ingen grillkväll utan kött men om du inte grillar varmkorv utan en stor biff eller fläskkotlett, så kan det vara bättre att sitta ned till bords och äta istället för att at med den till badtunnan. För en badtunna är en buffé det lämpligaste, då alla kan välja vad de vill äta och kanske även var de vill inta sin måltid.