Svensk husmanskost vinner fortfarande

Sedan Sveriges mästerkock Björn Frantzén  tog över restaurangerna på det fashionabla varuhuset NK i Stockholm har mycket förändrats och de har fått en rejäl uppfräschning. Han har ändrat om miljön och menyerna utan att frångå den klassiska husmanskosten som står svenskarna väldigt nära hjärtat.

lokalproducerad matBobergs matsal utsågs till årets affärskrog 2015 av Dagens Industri för att de lyckats göra en annars lite tråkigvaruhusmatsal till en väldigt trevlig affärslunchmatsal dit man gärna tar sina kunder och affärsbekanta. På menyn serveras det svensk husmanskost med högklassiga råvaror från främst Svenska gårdar men även med lite franska inslag som på något vis blivit en del av den svenska husmanskosten då den varit en del av menyn sedan flera decennier. Affärslunchen den här veckan i skrivande stund serveras det mattjesill från Norröna, ankbröst med rödvinskokta linser och glass med chokladsås, med andra ord en blandning mellan svenskt och franskt. På deras À la carte finns dock mer svenskinspirerade rätter som löjrom från Kalix, blodpudding, röding från Jämtland, skreitork från Lofoten, omelett på ägg från Sanda och räkor från Smögen. Restaurangerstockholm.nu som skriver korta recensioner om Stockholms olika restauranger berömmer ofta de krogar som har en röd tråd i sina menyer och verkar ha ett väldigt gott öga till just franskinspirerade ställen, kanske bör de ta in fler skribenter eller så är det just ett vinnande koncept.

Två stjärnor

Björn Frantzén är ju prisbelönt i flera sammanhang hans restaurang som heter just Frantzén är en av få restauranger som har 2 stjärnor i Guide Michelin och är omnämnd som en av världens 50 restauranger som man rekommenderas att besöka. Han driver dessutom The flying elk, Catering Frantzén, Studio Frantzén, Corner club och Gaston vin. Innan han öppnade sina egna restauranger har han arbetat på de bästa restaurangerna i världen där han fått sin upplärning i teknik, kvalitet och smaksättning. En röd tråd bland alla hans restauranger är goda, högklassiga lokala råvaror och som svensk känner man igen smakerna sedan tidigare, men de är upphöjda till skyarna och lämnar ingen besviken.