Strunta i bäst före-datumet

Många är det som slaviskt följer vad det är för bäst före-datum på produkter och sedan kastar exakt när de gått ut. Detta uppmanar nu Livsmedelsverket att man ska strunta i och med det både spara in på pengar och på miljön.

1666437-pouring-milk-into-glass (1)När man nu enkelt kan köpa tårta från dintarta.se till festen och sedan prenumerera på matkassar där man får alla ingredienser blir det en helt annan sak att gå till mataffären och handla varor. Ofta när man handlar i butik så plockar man lite sporadiskt på sig olika produkter som man sedan märker har gått ut när man sedan ska använda det. Att börja planera sina inköp lite bättre är en smart lösning, men vad man även bör bli bättre på är att använda sitt luktsinne och inte stirra sig blind på vad det står för bäst före-datum. Detta då det datumet kan luras lite och inte alls vara helt sanningsenligt.

Pengar att spara

Vad man kan läsa i en artikel från dn.se är att det finns otroliga pengar att spara om man väljer att använda sin näsa mer när det kommer till att lukta på maten. I många fall håller livsmedlen otroligt mycket längre än vad man tror och vad det står på förpackningen. Ser man bortom pengar så är detta även mycket bättre för miljön då matsvinnet minskar menar Livsmedelsverket. Att nu Frankrike går in och förbjuder matsvinn från matbutiker är något helt fantastiskt och något som många andra länder bör ta över. Detta kan även göra att man tänker om lite när det kommer till märkning av produkter. Ett exempel som är otroligt talande är att en mjöl kan ha en hållbarhet som sträcker sig nästan en vecka efter att bäst före-datumet passerat – något som fler borde känna till. Ofta är man mycket snabb på att slänga.